Werkwijze en spelregels

We gaan nooit zomaar rennen, of aan de slag. Voordat we ergens aan beginnen, willen we graag wederzijds duidelijk hebben wat de verwachtingen zijn, wat de vraag is, waar je behoefte nu wérkelijk ligt en of we ook op persoonlijk niveau een ‘match made in heaven’ zijn. Daarom krijg je eerst altijd Jacqueline aan de telefoon (Herbert belt namelijk niet, daar schreef-ie ooit al eens dit stukje over). Jacqueline zaagt je door, graaft, peutert en zeurt net zo lang tot ze je vraag en je behoefte echt helder heeft, en meestal betekent dat dat ze juist  ‘de vraag achter de vraag’ ontdekt. Ga je zelf ook nog verbaasd van opkijken, wedden? Dat doet ze trouwens op een hele leuke en charmante manier, dus: je hoeft je nergens zorgen over te maken.

Bovendien houden we van zorgvuldigheid, van onderzoek en van een duidelijk afgebakende debriefing. Dat houdt in dat we in voorkomende gevallen (meestal in het geval van ‘Hit & Run’) een ‘Intake Plus’ doen. Bij anderen heet dat gewoon ‘een offerte’, maar bij ons is dat wat uitgebreider. Sterker nog: feitelijk zijn we dan al aan het werk voor je, dus dat gaan we mooi niet gratis doen. Het kost je -afhankelijk van de vraag- tussen de € 1.500,00 en € 2.500,00 (ex BTW) want we zijn Gekke Henkie niet. En voor dat geld krijg je dan ook een Offerte Plus. Een verkennend traject, waarbij we diep in de data duiken, waarbij je een aantal online intakeformulieren invult, waarin we even live kennismaken, en waarin we een Plan Van Aanpak maken met daarin al de eerste oplossingsrichtingen. Ook krijg je dan pas een indicatieve offerte voor een eventueel vervolgtraject. Geloof ons: dat geld heb je er zó uit – niets fijner dan beiden van tevoren keihard duidelijk maken aan elkaar wat we gaan doen, waarom, hoe, hoe lang dat duurt, wat je daarvoor krijgt en hoe snel je weer van ons af bent. Scheelt je aan het eind van de rit zo een dikke luxe wagen.


Handig om te weten:

We leven in reservetijd, dus we zijn er niet om 24 uur per dag met de zaak bezig te zijn. Of met die van jou. Dat hebben we genoeg gedaan in de eerste fase van onze carrière. Das war einmal. We gaan zorgvuldig om met elke seconde die ons nog rest, en er is meer te doen dan werken alleen. Dat betekent dat we onze tijd superefficiënt indelen. We zijn geregeld samen te vinden in Bulb Spaces in Heemstede. Mocht je iets met ons willen bespreken of kennis willen maken, dan ben je  daar van harte welkom. Communiceren via e-mail? Al onze berichten hebben waarde. Er zit denkkracht in, ervaring en visie. Dat gooien we niet zomaar te grabbel, en we vragen je om dit te omarmen.

Als we bezig zijn met een project, dan doen we dat ook met verve: het motto ‘Alles Of Niks’ staat zo’n beetje over ons hele lichaam getatoeëerd, maar daar hoeven we niet per sé voor op kantoor te zitten. Meestal ‘behandelen’ we 2 klanten of projecten per maand – en dan gaan we er ook helemaal voor. Dat betekent dat we maar ruimte hebben voor 24 klanten of projecten per jaar. Dus dat betekent ook dat je soms even moet wachten, voordat je aan de beurt bent.

Oh ja, nog iets. Over ‘executie’. Er was een tijd dat je daarvoor niet per sé bij ons moest zijn. Daar lag niet echt onze toegevoegde waarde. “We concentreren ons vooral op strategisch en conceptueel advies,” riepen we een tijd lang. Dat doen we nog steeds. Maar als je ons nu in je implementatie wilt betrekken, kunnen we die ook voor je oppakken. Omdat we inmiddels ons eigen netwerk zijn. Project management, copy, design, online oplevering: allemaal ‘on brand’, zonder ruis, recht uit je concept.


Huisregels:

  1. We werken graag voor ondernemers. Niet zozeer voor organisaties, stakeholders of aandeelhouders. Hiërarchie zegt ons niet zoveel, efficiency wel. Vandaar. Cliënten uit de bestuurlijke en ambtelijke wereld behoren niet tot onze favorieten – we houden ervan als mensen zeggen wat ze doen en bedoelen, niet van dubbele agenda’s of complexe politieke contexten.
  2. We gooien graag de knuppel in het hoenderhok, zwengelen de discussie aan, als we denken dat we mensen daardoor kunnen helpen anders naar dingen te kijken.
  3. Aan sociaal wenselijk gedrag doen we niet. En we zijn ook niet politiek correct. We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen. Zo simpel is het. Ook kunnen we niet anders dan zeggen wat we er (echt) van denken – en we verwachten dat op onze beurt ook van onze klanten. Als die waarheid soms hard is, bedenk dan altijd maar dat het ons om de bal gaat – nooit om de man.
  4. De adviezen die we je geven, of de ideeën die we bedenken, die bedoelen we ook echt zo als we ze aan je presenteren. Letterlijk. Bijna op het autistische af. Dus niet ‘als voorbeeld van hoe het zou kunnen‘. Nee: zoals hoe het moet. Omdat het vaak ideeën zijn waarvan men zich afvraagt waarom niemand het eerder bedacht had, zijn dat vaak ook ideeën die nog nooit eerder gedaan en uitgevoerd zijn. We beloven altijd dat we nooit iets presenteren dat niet kan en hebben dat dus ook van tevoren uitgezocht. Maar dat het iets arbeidsintensiefs gaat worden, daar kun je donder op zeggen. Dan moet je niet terugkrabbelen op het moment dat je ‘B’ moet gaan zeggen – want dan zorgen we dat we je voor zijn.
  5. We werken niet zomaar voor Jan & Alleman. Ten eerste moet de klus bij onze persoonlijke waarden, ambities, opvattingen en idealen passen. Dat is het allerbelangrijkste. Daarnaast zijn er nog drie kernwaarden waar we je op beoordelen: Great Creative Opportunities, Nice People, Shitloads of Money. Op z’n Hollands: we kunnen top creatief werk met je maken, je hebt een enorme zak met geld en/of je bent een aardig mens. Van die drie moeten er altijd twee kloppen. Dus als je een geschikte peer bent en we zien veel creatieve kansen, maar je hebt niet zo’n heel groot budget: ach… vooruit. Ben je daarentegen een enorme eikel en zit er geen enkele creatieve uitdaging voor ons in, dan beginnen we er niet aan – hoe rijk we er ook van kunnen worden. Simpel, eigenlijk.
  6. Aan vriendenprijzen doen we niet. Al Pacino zei het al in The Godfather: “Friendship & business is like oil and water”. Met vrienden gaan we naar de kroeg of naar de film – als er gewerkt moet worden, wordt er gewoon betaald.
  7. We werken niet voor: bedrijven, merken en personen die gerelateerd zijn aan porno, wapenhandel, politieke en/of idealistische opvattingen die niet met de onze stroken of merken die uiterst aantoonbaar bewust duurzame middelen ontkennen, dan wel misbruiken. Of je moet een stichting of organisatie zijn die daar juist tegen ageert.
  8. We doen niet aan pitches. Althans: niet aan onbetaalde. Als je ons inhuurt, huur je ons in.
  9. Twee dingen proberen we altijd zoveel mogelijk te vermijden: vergaderingen. En brainstorms. Dat eerste, dat is een noodzakelijk kwaad. Dat begrijpen wij ook wel. Want: hartstikke leuk hoor, dat internet. En Mail, Zoom, Skype. Maar op afstand werken kent ook z’n beperkingen – soms moet je elkaar even in de ogen kunnen kijken, en voelen dat je als groep op één lijn zit. Ontkomen we dus niet aan, en doen we gewoon. Het is wel zaak ze zo weinig mogelijk te plannen, en zo kort mogelijk te houden. Poolse landdagen houden we buiten de grens en we hebben allemaal nog meer te doen. Brainstorms zijn weer een ander verhaal. We hebben er nog nooit één meegemaakt waarin een zinnig idee bedacht werd. Dat kan ook niet – overal waar meer dan 3 mensen op een van tevoren bepaald tijdstip samen komen om concepten te verzinnen, gaan er andere dingen spelen. Groepsdynamiek, onzekerheden, persoonlijke interacties en de drang om te moeten presteren. Dodelijk, voor de flow. En dus voor het resultaat. Hoe hard je ook aan ons trekt: we weigeren. Zonde van onze tijd en van die van jullie.
  10. Helemaal leuk – deliverables, offertes, Algemene Voorwaarden en planningen. Goed dat we helderheid creëren. Maar: eigenlijk gaat het daar niet om. Als het goed is namelijk, staan we op het punt een relatie te beginnen. En dat is veel belangrijker om even bij stil te staan. Een relatie   -ook een zakelijke- is gebaat bij wederzijds vertrouwen en commitment. Wat ons professionele doel ook is, we zullen het samen moeten doen. Als mensen, als unieke individuen. Met al onze eigenaardigheden, trekjes, persoonlijkheden en opgebouwde ervaringen tot nu toe. Dat betekent dat we momenten tegen gaan komen waarop we het zakelijke doel gaan afwegen tegen onze persoonlijke investeringen, kosten en opbrengsten. Zelf zijn we daar altijd heel helder in: als we voor je aan de slag gaan, geven we Alles. En we hopen diezelfde energie, dezelfde inzet van jou terug te mogen vragen. Zolang daar een gezond evenwicht in is, gaan we veel plezier aan elkaar beleven. Staan we elke dag op met een goed gevoel. En maken we Bijzonder Werk. Maar laten we ook afspreken dat we onmiddellijk aan de bel trekken bij elkaar als we een verandering merken. Of als de wijzer van de weegschaal een kant opgaat die een van ons “tweeën” meer kost, dan oplevert. Oké?

De kleine lettertjes:

Aan kleine lettertjes doen we eigenlijk niet. We gaan ervan uit dat je, als je met ons gaat werken, vooral deze pagina goed gelezen en ingeprent hebt. Verder ontkomen ook wij niet aan juridisch geneuzel, dus gebruiken we deze Algemene Voorwaarden (die gaan we trouwens nog een keer herschrijven in Jip- & Janneketaal – helderheid voor alles immers) en als je erom vraagt, kun je een standaard opdrachtbevestiging van ons vast inzien. Dat is dan gelijk ook het enige dat standaard is, aan dat werken met ons.